Filmrecensie: The brave

 • Verenigde Staten, 1997
 • Regie: Johnny Depp
 • Met: Johnny Depp, Marlon Brando
 • Scenario: D.P. Depp, Johnny Depp, Paul McCudden, Gregory McDonald (roman)
 • Camera: Vilko Filac
 • Geluid: Paul Ledford
 • Montage: Pasquale Buba
 • Art directie: Miljen Kreka Kljakovic
 • Muziek: Iggy Pop
 • kleur, Dolby, 123 minuten
 • Gezien: 23 december 1997, Sneak Preview, Camera, Utrecht

Johnny Depp speelt niet zomaar in iedere film die hij aangeboden krijgt. De regisseurs waarmee hij gewerkt heeft hebben allemaal een zeer eigen visie: Kusturica, Burton, Jarmusch. Ze hebben hem duidelijk geïnspireerd bij zijn regiedebuut The brave. Maar bij het overnemen van de vorm is hij de inhoud vergeten. Het resultaat is slechts met plaatsvervangende schaamte aan te zien.

Depp speelt zelf de verlopen indiaan Raphael, die met zijn familie in een krottenwijk woont. Om vrouw en kinderen uit de sores te helpen besluit hij het aanbod van een oude man (Marlon Brando) aan te nemen. Hij zal de hoofdpersoon in een snuffmovie zijn en zijn nabestaanden zullen zoveel geld krijgen dat ze nooit meer zorgen zullen hebben. Met nog een week te leven neemt hij afscheid van zijn naasten, zonder hun te laten weten wat zijn plannen zijn.

Er is een groots regisseur nodig om van zo’n pathetisch verhaal een goede film te maken, en Depp is daar duidelijk nog niet aan toe. Zijn film is een kitscherige, pretentieuze vertoning, met als grootste dieptepunt de laatste neukpartij op een rots met de ondergaande zon op de achtergrond.

En het spel van Depp maakt ook al niet veel goed. Hij is continu in beeld en doet de meeste tijd niet veel meer dan quasi diepzinnig voor zich uit staren. Als The brave iets duidelijk maakt, dan is het dat de acteur Johnny Depp een betere regisseur dan zichzelf nodig heeft.

In de Verenigde Staten is The brave nog steeds niet uitgebracht, terwijl hij al een half jaar geleden in Cannes vertoond werd. Misschien is men bang voor de carrière van Depp. Met recht, want de Depp-fans, die ondanks alle kritiek toch wel naar The brave zullen gaan, staat een zware desillusie te wachten.

Cijfer (0-10): 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.