Jan Brokken en de kracht van verhalen

Het loopt tegen het einde van het jaar. De tijd vertraagt. Al bijna dertig jaar de ideale periode voor de marathoninterviews op de VPRO-radio.

In de eerste van dit jaar sprak buitenlandredacteur Chris Kijne met schrijver Jan Brokken. Het gesprek voert je mee van het onder Rotterdam gelegen Rhoon naar Afrika, de Caraïben, het Balticum, terug naar Rhoon (toneel van Brokkens laatste boek De vergelding ).

Zoals zo vaak bij reisverhalen gaat het niet alleen om de wereld, maar ook om de schrijver zelf. Maar Brokken doet nergens dik over zijn belevenissen.

Rode draad: hoe plaats, cultuur en persoonlijkheid elkaar beïnvloeden. Hoe de continue geluiden in het regenwoud rites afdwingen. Het Balticum waar je iedere paar decennia partij moet kiezen tussen vreemde mogendheden. Een primitieve samenleving waar men elkaar van oudsher verhalen vertelt over de zee, en uitsterft na aan de kust gekomen te zijn, onvruchtbaar geworden nu het doel bereikt is.

Brokken wil niet alles verklaren (hij houdt dan ook niet van de theorieën die de ster van Bethlehem zien als een kometenstorm of supernova). Het gaat om de kracht van het verhaal. Door het vertellen zie je de verbanden. En met verhalen krijg je mooie radio.

Marathoninterview met Jan Brokken, 24 december 2014 – VPRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.