Op bezoek bij Abraham Frank

Abraham Frank werd 91½ jaar geleden geboren. Met een nieuwe lockdown van kracht, ging ik hem opzoeken.

Niet in persoon. Want Abraham, twee dagen ouder dan mijn vader en wonend in dezelfde stad, is er niet meer.

Daarom bezocht ik het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Ik vond zijn steen, tussen die van 15 naamgenoten.

De steen voor Abraham Frank in het Nationaal Holocaust Namenmonument

Abraham werd op 27 mei 1930 geboren in Nijmegen. Toen hij 4 jaar oud was overleed zijn vader, een jaar later zijn moeder. Met zijn 3 broers en 2 zussen werd hij opgenomen in het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Utrechtse Nieuwegracht.

Abraham (l) en Victor Frank
Abraham (l) en Victor Frank

Nadat eerst al de Duitse kinderen waren afgevoerd, werden eind 1942 de andere bewoners van het weeshuis, via Amsterdam, naar Westerbork gedeporteerd. Een paar maanden later, op 5 maart 1943, werd Abraham met zijn broers Victor en Jacob, in Sobibor vermoord. Ze waren 12, 11 en 9 jaar oud.

Abraham en zijn broers hadden nog decennia moeten leven, kinderen en kleinkinderen moeten krijgen. Misschien zelfs de huidige lockdowns mee moeten maken. Onnoemlijk slechte mensen, of slecht gemaakte mensen, hebben dat opzettelijk voorkomen. Zij hebben er voor gekozen Abraham te vermoorden.

Niemand kon Abraham, of zijn 102.000 lotgenoten in Nederland, redden.

Laten we elkaar helpen en beschermen.


Ik heb de naam van Abraham geadopteerd bij het Holocaust namenmonument. Jij kunt ook een naam adopteren.

Frans Crone heeft een indrukwekkend boekje over het weeshuis geschreven: Voorbijgaand verblijf: Joodse weeskinderen in oorlogstijd (2005). Helaas niet meer in druk, nog wel tweedehands te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *