ADHD-medicatie: doet het me wat?

Sinds een paar weken slik ik ADHD-medicatie. Doet het me wat?

ADHD wordcloud in de vorm van hersens

Sinds een paar weken gebruik ik ADHD-medicatie. De eerste ochtend dat ik het slikte kon ik me ineens concentreren als een dolle. Na een aantal dagen werd dat effect een stuk minder. Placeboëffect? Gewenning?

Na een paar weken begreep ik wat er gebeurde. Het is met ADHD-medicatie als met hardloopschoenen. Als je een halve marathon wil lopeṇ –wat viel dat tegen vorige week, tweeënhalf uur over gedaan– wordt het niets als je geen schoenen aanhebt. Maar met je schoenen aantrekken kom je nog geen meter verder. Je zult wel moeten gaan lopen.

Experimenten

Ik moet dus heel bewust maatregelen nemen om goed aan het werk te gaan. Ik ben er druk mee aan het experimenteren. Een analoog klokje naast mijn beeldscherm (sorry collega’s, het tikt). Post-it op het beeldscherm met de taak waar ik mee bezig ben, zodat ik weet waar verder te gaan als ik gestoord word. Actielijsten. Pomodori.

Allemaal methoden die ik al veel vaker heb uitgeprobeerd. Maar die altijd mislukten. Ik vergat al snel waar ik mee bezig was, er bouwde zich geen routine op, de aanpakken verwaterden.

Nu lijkt het anders. En nee, het gaat niet altijd goed, maar bij wie wel? Feit is dat ik de afgelopen weken meer dingen heb kunnen afronden dan in een lange tijd daarvoor. En daar word ik heel blij van.

Wilskracht

Want hoe makkelijk is het om jezelf een gebrek aan wilskracht te verwijten (en te denken dat anderen je ook als een vaatdoek zien), als je nog niet ontdekt hebt dat je ADHD hebt? Terwijl ik nu zie dat ik die wilskracht wel degelijk had, maar dat die kansloos was. Pas met medicatie krijgt mijn wilskracht een kans.

Daarom: medicatie doet niets én maakt een wereld van verschil.


Dit bericht maakt deel uit van een serie over wat de pas gediagnosticeerde ADHD voor mij betekent. Graag hoor ik je reactie, zeker als je zelf ervaring hebt met ADHD. Dat kan openbaar via de reactiemogelijkheid hieronder of persoonlijk via de email (weblog@ + domeinnaam van deze site).

4 gedachten aan “ADHD-medicatie: doet het me wat?”

  1. Ontroerend! Wat mooi om zo jezelf beter te begrijpen, te ervaren wat t met je doet en jezelf te accepteren. Heel erg benieuwd op jouw energieniveau hierdoor verandert!

    1. Wat aardig om te horen, Nelleke. Dank je wel.

      Wat betreft energieniveau realiseer ik me nu hoe (vooral emotioneel) vermoeiend leven en werken met adhd is. Niet doordat je moe wordt van jezelf, maar doordat het zoveel energie kost om zaken draaiend te houden.

  2. Hi Jan Willem!

    Je hebt het mooi omschreven. Ik ben als mede ADHD’er heel benieuwd naar jouw verhaal en de verdere serie. Ik ga je zeker volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.