Genieten van de Rondehoeploop

De Rondehoeploop: het mooiste rondje dat ik ken.

In de tien jaar dat ik nu hardloop heb ik aan geen leukere wedstrijd meegedaan dan de Rondehoeploop in Ouderkerk aan de Amstel. Zondag 14 mei liep ik hem voor de tweede keer, en ik heb weer genoten van de schoonheid en de knusheid.

Allereerst de schoonheid: het parcours is eigenlijk niet meer dan een rondje over de ringdijk van de Rondehoep, langs de rivieren de Bullewijk, de Waver en de Amstel.

De enige doorgaande weg in de polder is die over die dijk. Dat maakt het tot een bijzondere polder. In het midden van de polder kunnen weidevogels ongestoord broeden. Als je het geluid van de A9 achter je hebt gelaten, is het amper voor te stellen dat je je nog onder de rook van Amsterdam bevindt. Je hoort vogels en kikkers, ziet bloemen en oude boerderijen, en hebt een ongekend weids uitzicht. Pas als je na 10 kilometer bij de Amstel komt, en richting het noorden loopt, begint het weer te voelen als bewoonde wereld, met de pleziervaart op de rivier en het dorp Nes aan de overkant.

De afgedwongen route maakt het ook een bijzondere loop, doordat hij niet korter te maken is dan 17 kilometer. Net een kilometer langer dan de 10 Engelse mijlen van bijvoorbeeld de Dam tot Damloop. Daarmee is de loop niet interessant voor fanatieke lopers die een persoonlijke record op een courante afstand willen lopen. Het is dan ook een plaatselijke loop voor liefhebbers. Het grootste deel van de deelnemers woont op fietsafstand van Ouderkerk.

Daardoor is het ook zo’n gezellige loop. Met een paar honderd deelnemers verzamelen in de plaatselijke sporthal. Bij de finish krentebollen van de plaatselijke bakker, en sokken met opdruk als aandenken (naast de medaille natuurlijk). Een loterij bij de prijsuitreiking. Met voor de snelste Ouderkerker en Ouderkerkster een bon van een plaatselijk restaurant. Het geeft de dag een heerlijke sfeer. Ook als buitenstaander voel je je even deel van de gemeenschap.

Dus zolang ik niet op grote achterstand finish (zo veel mensen liet ik niet achter me), wil ik de Rondehoep blijven lopen. Als hoogtepunt van het voorjaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.