#kerstboomgate

Het begint traditie te worden: de koning houdt zijn kersttoespraak, en een deel van het volk is verontwaardigd. Niet om wat hij zegt, maar omdat er geen kerstboom in de kamer staat. Schande, we geven ons over aan de moslims!

Ieder jaar volgen de feitelijke weerleggingen. Er heeft nooit een kerstboom naast de vorst gestaan bij een kersttoespraak (gemakkelijk te checken met een google-search. Hooguit was er een te zien in de tuin. In Nederlands-hervormde huishoudens (zoals die van het Koninklijk Huis) is een kerstboom niet erg gebruikelijk

Deze weerleggingen gaan voorbij aan het gegeven dat de aanjagers van de ophef allang weten dat ze fout zitten. Ze poken elk jaar het vuur op, en worden telkens met de neus op de feiten gedrukt. Het maakt hun niet uit. Ze gaan ervan uit dat hun volgelingen kritiekloos hun ophef verspreiden.

Het is ook aantrekkelijk. Want door op het beeld te focussen kun je voorbij gaan aan de toespraak zelf. Dit jaar sprak de koning 3 maal het woord ‘kerst’ uit, 1 maal ‘Bijbel’ en 1 keer ‘Paulus’. Desondanks werd hem alom verloochening van de christelijke traditie verweten. Want de boom ontbrak.

Het is daarbij handig om je te richten op iets wat ontbreekt. Stond er wel een kerstboom, dan kun je zeggen dat er geen kaarsen staan, of geen stalletje, of geen kerstster. Kortom, als jij het wil, doet de koning het nooit goed. Het doet me denken aan hoe Archie Bunker in een verwijt aan zijn schoonzoon Micheal onbewust liet zien hoe discriminatie werkt: “Ik woon in huis met de enige Pool [zijn schoonzoon] die iedere dag in bad gaat.” Oftewel: je stinkt of je verbruikt te veel water, maar je doet het nooit goed.

“De kerstboom hoort al millennia bij onze Germaans/christelijke cultuur,” las ik op Twitter. Naast de schromelijke overdrijving in tijd is de benaming van de cultuur interessant. ‘Germaans/christelijk’ lijkt bedoeld om groepen uit te sluiten door een mythische oorsprong te suggereren. Er komen nog andere associaties bij me naar boven (vooral toen ik “Spinoza” antwoordde op de vraag welke cultuur er nog meer was, en ik alleen maar hahaha als antwoord kreeg), maar die laat ik even buiten beschouwing.

Zo is kerstmis niet meer het feest waar we allen tezamen komen, maar wordt het gebruikt om groepen uit te sluiten en tegen elkaar uit te spelen. “Door het niet neerzetten van de boom wordt er haat gekweekt bij mij” schreef iemand, die niet doorhad wie de haat werkelijk aangewakkerde.

Het moge duidelijk zijn: de echte schenders van de kerstgedachte bevinden zich niet in het paleis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *