Thé Tjong-Khing: een kleurenfeest

Waarom zou je naar een expositie gaan van een kunstenaar wiens werk je al uitgebreid uit zijn boeken kent? Want Thé Tjong-Khing (geboren in 1933) is al actief sinds 1956, eerst als striptekenaar en vanaf de jaren 70 als illustrator van kinderboeken (zoals de Vos en Haas-serie en de taartenboeken).

De vitrine met zijn oude stripwerk is interessant, en ook heeft hij een drietal muurschilderingen aangebracht in de galerie WG Kunst.

Maar het indrukwekkendste zijn toch de werken die je al kent uit de boeken. Bijvoorbeeld Bosch, een woordloos boek waarin een jonge held door de fantasiewereld van Jeroen Bosch zwerft. Wat je niet helemaal mee krijgt in het boek is de sprankeling van de kleuren. Zo zijn ze niet in een boek af te drukken (of op een beeldscherm af te beelden). Glanzend geel, ravissant rood, bezonken blauw. Ze brengen de tekeningen nog meer tot leven. Wat een pracht!

Als ik iets aan te merken heb op deze (kleine) tentoonstelling is het dit: een paar ontwerpen had het nog rijker gemaakt. In een film die op scholen vertoond wordt, is te zien hoeveel voorstudie er nodig is voor een mooie plaat. Daar had ik nog wel wat meer van willen zien.


De tentoonstelling is te zien in WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, Amsterdam tot en met 1 november 2020. Sinds 2010 organiseert de galerie een Kinderboekenweekproject rond een maker van kinderboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.