Te veel voor een week (en waarom ik Twitter verliet)

Wat een week.

  • Een Amerikaanse president die zijn QAnonnenvoer afstuurt op het parlement. Dat zijn coup mislukt ligt enkel aan zijn luiheid en incompetentie.
  • Een partij die voorstelt om 1 miljoen Nederlanders het kiesrecht te ontnemen. Maar het is om Nederland weer ouderwets gezellig te maken, verkondigen diverse media.
  • Een politicus die aan een gefilmde, gezellige, borreltafel leugen na leugen mag verkondigen. De presentator, een vriend, laat het allemaal begaan.

Het is om woest van te worden. Alle waarden waarmee ik ben opgegroeid, worden hier gekrenkt. Nooit meer fascisme lijkt niet zo zeker meer.

Waar vindt de woede haar uitweg? Zeker tijdens een lockdown is Twitter het ventiel. Daar uit ik mijn spitsvondigheden, benoem ik opzettelijke en abusievelijke denkfouten, plaats ik me aan de goede kant van de geschiedenis.

Wat levert het op? Het verandert de wereld niet. Wel veroorzaakt het onrust in mijn hoofd, die slaap en werk en leven in de weg staat.

Dus ben ik er weg. Een stap terug om te bedenken wat ik wel kan doen, zonder het welzijn van mezelf en de mensen om me heen aan te tasten.

Het spijt me wel. Ik mis de geestige gesprekspartners, de tips van de belezenen. Ik mis de getuigenissen van de verzorgenden in de corona-crisis. Ik zou ze weer een bemoedigend hartje willen zenden.

Misschien bedenk ik nog hoe ik er het giftige kan vermijden en het voedzame kan behouden. Dan kom ik terug.

4 gedachten aan “Te veel voor een week (en waarom ik Twitter verliet)”

  1. Wijs besluit, Jan-Willem. Twitter is een medium zonde nuance, terwijl we nuance juist zo hard bodig hebben in de strijd tegen polarisatie. Ik zag je Tweets vaak voorbij komen en de reacties daarop zijn soms verre van gezellig. Twitter voelt dan zo zinloos. Trump heeft laten zien hoe je het medium kapot maakt met leugens en veel gelijkgestemden zijn zijn strategie gaan kopiëren. Gelukkig zijn er ook normale mensen, maar die vind je steeds minder op Twitter 🙂

    1. Dank je wel voor je reactie, Bram. Leuk om van je te horen. Ik blijf nog wel zoeken, want Twitter heeft me ook veel goeds gebracht.

  2. Oh Jan-Willem, ik hoop dat je snel een alternatief vindt! Want ik lees regelmatig je bijdragen, altijd met bewondering. Zo scherp en eerlijk. En zo goed geschreven. #ilike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *