De uitnodiging van Laura van Dolron

Toneelfoto van De Uitnodiiging. Mark Kulsdom en Laura van Dolron zitten op het podium tussen alleerlei spullen zoals een gitaar.

Mag ik een luistertip geven? Luister niet naar Nooit meer slapen van 5 januari 2023 waarin Femke van der Laan Laura van Dolron interviewt over haar voorstelling De Uitnodiging. Ga gewoon naar de voorstelling en laat je meevoeren.

In De Uitnodiging vertelt Van Dolron over haar nieuwe liefde. En ze laat hem ook zien, want Mark zit gewoon op het toneel. Een groter contrast met haar vorige voorstelling, waarin ze haar horrorscheiding besprak is amper voorstelbaar.

Meteen aan het begin spreekt Van Dolron haar zorg uit. Met verdriet op het podium zijn toeschouwers wel te boeien. Maar persoonlijk geluk? Roept dat niet alleen maar afkeer op?

Niet dus. De monoloog (want Mark zegt niet zo veel) boeit, prikkelt, ontroert.

Waarom dan niet naar het radiointerview luisteren? Van Dolron vertelt hetzelfde verhaal. Maar in het interview is het vormloos gebabbel. Boeie, wat moet ik met jouw geluk? riep het bij mij op.

Weg is de magie van de voorstelling. Juist daarom ben ik blij dat ik de radiouitzending gehoord heb. Want het roept de vraag op waar de magie dan uit bestaat.

Voor mij zit het hem vooral in de mooie voordracht van Van Dolron. Ze danst door de regels heen. Regels die spontaan lijken, maar wel degelijk gecomponeerd zijn.

Zo voelt de voorstelling als een knus samenzijn, terwijl je eigenlijk met vriendelijke hand door het betoog gevoerd wordt. Als je je daaraan overgeeft, wacht een mooie tocht.

Zo mooi, dat deze rationele kijker meezweefde met Laura en Mark. En dat is ook wel eens lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.